اکانت مایکروسافت (Microsoft Account) حسابی است که با استفاده از آن میتوان از طیف وسیعی از محصولات و سرویسهای مایکروسافت مانند آفیس، اوت لوک، ایکس باکس،اسکایپ، واندرایو و بسیاری خدمات دیگر استفاده کرد.
این حساب که پیش از این با نامهایی چون Microsoft Passport, .NET Passport, Microsoft Passport Network و Windows Live ID شناخته میشد، در سال ۲۰۱۲ همزمان با انتشار ویندوز ۸ به Microsoft Account تغییر نام پیدا کرد. اکانت مایکروسافت به کاربران این اجازه را میدهد تا با استفاده از تنها یک حساب به طیف وسیعی از دستگاهها و اپلیکیشنها وارد شوند، اما بزرگترین قدرت آن هنگام استفاده در ویندوز نمایان میشود.
مزایا
همگامسازی بین تمامی دستگاهها
حتماً میدانید خرید یک کامپیوتر جدید چه حسی دارد. ساعتها و شاید روزها طول میکشد تا تنظیمات را دقیقاً آن طوری که دوست دارید و تا به حال به آن عادت کردهاید درست کنید. سیستم عاملها با مرور زمان پیچیدهتر میشوند و این به معنی بیشتر شدن تنظیمات و شخصی سازیها است. شاید بسیاری از گزینههای موجود غیر ضروری باشند، اما از کنار تنظیماتی مثل طرح منوی استارت، زمینهی دسکتاپ و تنظیمات شبکه به راحتی نمیتوان گذشت.
ورود به یک دستگاه با اکانت مایکروسافت به این معنا است که تمام شخصیسازیهایتان به صورت اتوماتیک همراه با شما به این دستگاه وارد میشود. همگامسازی همچنین فراتر از کامپیوتر عمل میکند. برای مثال اگر از تبلت سرفیس، ویندوزفون یا هر دستگاه ویندوزی دیگری استفاده میکنید، تنظیمات به آنجا هم منتقل خواهد شد.
اپهای ویندوز استور
اپهای ویندوز استور از زمان معرفی در سال ۲۰۱۲ مورد انتقاد زیادی قرار گرفتهاند، اما حقیقت این است که طی چهار سال گذشته پیشرفت فوق العادهای کسب کردهاند. فروشگاه مایکروسافت اکنون میزبان تعداد زیادی اپلیکیشن مفید، سرگرم کننده و جالب است.
در روزهای نخستین عرضهی ویندوز ۱۰ ، میتوانستید از ویندوز استور بدون اکانت مایکروسافت استفاده کنید، اما حالا آن روزها گذشته است و استفاده از یک حساب در استور مزایای بسیار زیادی دارد.
برای مثال اگر یک اپلیکیشن روی “لپ تاپ” خود نصب کنید، آیکون آن اپلیکیشن به صورت اتوماتیک در منوی استارت “کامپیوتر دسکتاپ” شما هم نمایش داده خواهد شد و برای نصب روی سیستم دوم تنها کافی است تا روی آیکون آن کلیک کنید و احتیاجی به جستجوی مجدد در استور وجود ندارد.
کورتانا
کورتانا پاسخ مایکروسافت به گوگل ناو و سیری اپل است. این دستیار شخصی هوشمند، طوری طراحی شده است تا بتواند هر کاری را انجام دهد؛ از پیدا کردن فایلها روی کامپیوتر گرفته تا گفتن لطیفههای بامزه.
در ازای این خدمات، استفاده از کورتانا نیاز به داشتن یک حساب مایکروسافت دارد. البته شایعاتی وجود دارد مبنی بر اینکه مایکروسافت قرار است الزام داشتن حساب برای استفاده از کورتانا را در آینده بردارد.
مایکروسافت، علت نیاز کورتانا به حساب مایکروسافت را در وبسایتش اینگونه توضیح میدهد:
کورتانا هنگامی به بهترین شکل کار میکند که از طریق اطلاعات دستگاهتان، اکانت مایکروسافت، سرویسهای شخص ثالث و دیگر سرویسهای مایکروسافت بتواند شما را بهتر بشناسد.
برای اینکه کورتانا بتواند تجربهای شخصی برای شما فراهم کرده و پیشنهادات مرتبط ارائه کند، مایکروسافت انواع مختلفی از دادهها را جمعآوری و استفاده میکند؛ مانند مکان دستگاه شما، اطلاعات تقویمتان، اپهایی که استفاده میکنید، اطلاعات ایمیل و پیامهای متنی شما، کسانی که با آنها تماس گرفتهاید، مخاطبان و کسانی که از طریق دستگاه با شما ارتباط برقرار میکنند.
کورتانا همچنین از طریق جمعآوری اطلاعات دربارهی نحوهی استفادهی شما از دستگاه و دیگر سرویسهای مایکروسافت شما را بهتر خواهد شناخت. اطلاعاتی مانند موسیقی که به آن گوش میدهید، تنظیمات زنگ هشدار، اینکه قفل صفحه باز است یا خیر، چه چیز مشاهده و خرید میکنید، تاریخچهی مرورگر و جستجوی بینگ و …”
شاید ترسناک به نظر برسد. در ادامه و در قسمت حریم خصوصی در این باره بیشتر بحث خواهیم کرد.
واندرایو
استفاده از اکانت مایکروسافت روی ویندوز باعث استفاده از پتانسیل کامل واندرایو نیز میشود.
این سرویس که در آغاز عرضه تنها یک مکان ذخیرهسازی ابری بود، با گذشت زمان شاهد اضافه شدن لیست بلندبالایی به قابلیتهایش بوده و اکنون به کاربران حساب مایکروسافت مزایای فراوانی علاوه بر دسترسی آنی به فایلهایشان میدهد.
اپهای جدید ادغام شده در ویندوز
اپهای جدید و از پیش نصب شدهی ویندوز جزئی از سیستم عامل هستند و با گذشت زمان قابلیتهای عمدهی جدید و بروزرسانیهایی را دریافت میکنند. این اپها شامل Groove Music, Maps, Edge و People میشوند.
جای تعجب ندارد که تجربهی استفاده از این اپها در صورتی که از اکانت مایکروسافت استفاده کنید بهبود خواهد یافت. برای مثال اگر از حساب مایکروسافت در Groove Music استفاده کنید، میتوانید به تمام موسیقیهای خریداری شدهتان از طریق آن بر روی دیگر دستگاهها دسترسی داشته باشید.
ماهیت دنیای مدرن کامپیوتر به گونهای است که مرزهای بین سرویسها در حال ناپدید شدن هستند. محصولات مستقلی مانند اسکایپ، آفیس، بینگ، و اوتلوک حالا به شدت در یکدیگر و در ویندوز ادغام شدهاند. نتیجه این است که ورود به این سرویسها با اکانت مایکروسافت، منجر به تجربهی کاربری روان و یکپارچهای میشود و سفارشیسازیها و اطلاعات شما در یک اپ، تنظیمات شما در اپ دیگر را تشکیل خواهد داد.
معایب
حریم خصوصی
مهمترین عیب استفاده از اکانت مایکروسافت بحث حریم خصوصی است.
در حالی که ویندوز ۱۰ با استقبال خوبی در میان منتقدان مواجه شد، برخی محافل رویکرد این سیستم عامل در قبال حریم خصوصی و اطلاعات حساس شخصی را مورد نقد قرار دادهاند. استفاده از اکانت مایکروسافت نگرانیهای مرتبط با مسئلهی حریم خصوصی را افزایش میدهد.
به بیانیهی حریم خصوص مایکروسافت در ارتباط با کورتانا اشاره کردیم. جمله بندی بیانیهی حریم خصوصی مایکروسافت در ارتباط با اکانت مایکروسافت هم چندان بهتر از متن قبلی نیست:
ورود: وقتی به اکانت مایکروسافت خود وارد میشوید، ما تاریخ و ساعت ورود شما به حساب، اطلاعاتی دربارهی سرویسهایی که به آن وارد شدهاید، نام کاربری، آدرس IP، سیستم عامل و نسخهی مرورگرتان را ثبت میکنیم .
ورود به حساب مایکروسافت: اگر حساب مایکروسافت خود را به یک دستگاه ویندوزی اضافه کرده باشید، (ویندوز ۸ به بالا) ویندوز به صورت اتوماتیک شما را به سرویسهایی روی دستگاه که از اکانت مایکروسافت استفاده میکنند وارد میکند.
ورود به سرویسهای شخص ثالث: اگر با استفاده از اکانت مایکروسافت به سرویس شخص ثالثی وارد شوید، سرویس مورد نظر بنا به سیاستهای خود میتواند اطلاعات شما را مورد استفاده قرار داده یا به اشتراک بگذارد.
اتصال اکانت مایکروسافت به حساب شبکههای اجتماعی: اگر انتخاب کنید که حساب مایکروسافت خود را به حساب خود شبکههای اجتماعی متصل کنید، ما اطلاعاتی از حساب اجتماعی شما روی سرورهایمان ذخیره خواهیم کرد.
استفاده از حساب کار یا مدرسه: اگر با استفاده از حساب محل کار یا مدرسه به اکانت مایکروسافت وارد شوید، صاحب دامنهی مرتبط با آدرس ایمیل شما میتواند به اطلاعاتی از جمله فایلها و محتوای ارتباطات شما دسترسی داشته و آنها را پردازش کند.
مشخص است که متن بالا کمی دو پهلو است. در حالی که خواندن عبارات بالا ممکن است باعث ترس کاربران شود، باید پذیرفت که مقداری اطلاعات برای ارائهی تجربهای با کیفیت در سرویسهایی که استفاده میکنید لازم است.
آیا مایکروسافت بیش از حد اطلاعات جمعآوری میکند؟ شاید. سبک سنگین کردن اینکه آیا آنچه میدهید در قبال آنچه به دست میآورید ارزشش را دارد تنها با خود شما است. همچنین میتوانید بسیاری از تنظیمات پیشفرض ویندوز ۱۰ که مرتبط با حریم خصوصی هستند را تغییر دهید.
امنیت
درست مثل مسائل مرتبط با حریم خصوصی که در بالا به آن اشاره شد، نگرانیهایی در مورد مسائل امنیتی نیز وجود دارد.
اگر از یک اکانت مایکروسافت روی ویندوز استفاده میکنید، یک هکر سارق میتواند با به دست آوردن پسورد حساب شما به تمامی اپها و سرویسهای شما دسترسی پیدا کند. به طریق مشابه اگر فراموش کنید که هنگام بلند شدن از پای کامپیوتر از حساب خود خارج شوید، نفر بعدی که پشت سیستم مینشیند به تمامی حسابهای شما دسترسی خواهد داشت.
مایکروسافت تلاش کرده است تا با استفاده از PIN برای ورود به کامپیوتر به جای استفاده از حساب مایکروسافت این مشکل را دور بزند، اما هنوز هم خطراتی وجود دارد.
آیا شما هم از حساب مایکروسافت استفاده میکنید؟